çareSİZsiniz

Yazar - Ugur
27.06.2022 18:24

20.güne yaklaşırken, herkesin düşünmek ve kendi aksiyonlarını belirlemek için yeteri kadar zamanı oldu. Ancak kimi işletme sahipleri bu süreci hızlı süzüp, aksiyona geçerken kimi işletme sahipleri ise sadece dış karar vericilerin kararlarını uyguladı ve inzivaya çekildi.


Patron olmanın temel yetkinliklerinden biri kendi etki alanındaki parametreleri doğru yönetebilmektir. Örnek patronlar, başkalarının yapamadıklarından ziyade, kendi yapabildikleri ile değiştirebilecekleri sonuçlara odaklanırlar ki bu tarz benim koçluk yaparken en sevdiğim tarzdır. Çünkü nasıl olabileceğini tarifleyen aksiyon planları, neden olmayacağını açıklayan durum tespit cümlelerinden daha güçlüdür.

Kendini çaresiz hisseden patronlar evet çaresizsiniz!

Hem kendiniz hem de çalışanlarınız için gerekli olan umudu diri tutmak, doğru adımları planlamak ve birlikte üstesinden gelmek için çareSİZsiniz!

Hafta içi her gün 16:30-17:00 arasında digid.com.tr instagram hesabımızdan canlı yayınlarla; farklı sektörden işletme sahipleri ile sektörel değerlendirmeler yapıyoruz. Süreci tek bir kelime ile tarifler misiniz diye sorduğumda şu yanıtları aldım: karmaşık, zor, belirsiz, değişim.

Şu anda belirsiz olan; bu sürecin ne kadar devam edeceği ve etkisinin daha ne kadar artabileceği. Peki kendi belirSİZliklerinizi ortadan kaldırmak ve çareSİZ hissetmemek için SİZ neler yapabilirsiniz?

Haydi kafaları en çok meşgul eden konu olan “finansal gücüm ve işletme yönetim yetkinliğim bu krizin üstesinden gelmeye yetecek mi?” sorusundan başlayalım.

Bu sorudaki belirSİZlik kaynağı tarih. belirSİZliğin üstesinden gelmek için soruyu birlikte güncelleyelim.

  1. Finansal gücüm ve işletme yönetim yetkinliğim bu krizin üstesinden gelmeye yetecek mi?
  2. Finansal gücüm ve işletme yönetim yetkinliğim bu krizin üstesinden gelmeye yetecek mi?
  3. Finansal gücüm ve işletme yönetim yetkinliğim bu krizin üstesinden gelmeye yetecek mi?

Bu analizi yaparken; aylık sabit giderlerinizi son 12 aylık verilerinizi analiz ederek kuruşu kuruşuna belirlemeli, taahhütlerinizi, alacaklarınızı ve borçlarınızı gözden geçirmeli. Örnek tablo 

Nisan – Mayıs veya Haziran sonunu göremeyecek durumdaysanız;

  1. Finansal kaynak alternatiflerinizin ve ederinin ne olduğunu çıkartmalısınız. (Ticari kredi limitiniz, ek sermaye alternatifiniz, gayrimenkul veya taşıtlarınızın nakdi karşılığı.)
  1. Bu finansal kaynakları nakde döndürebilmek için kaç güne ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Ortalama bir ticari kredinin tahsis ve onay sürecinin 1 hafta olduğunu belirlemek gibi.
  2. Çıkartmış olduğunuz nakit akış tablosunda sona gelmemek için hangi tarihte hangi finansal kaynağa başvurmanız gerektiğini çıkartmalısınız.

Örnek tablo:

Gördüğünüz gibi çaresiz değil çareSİZsiniz. Bir patron olarak dümene geçmeli ve gemiyi bu fırtınadan kurtarmalısınız.

Yazar Hakkında

Ugur